
05-07-2022
Włoskie dania narodowe
Spis treści:
- Pizza – absolutny numer jeden włoskiej kuchni
- Spaghetti i inne pasty – włoskie dania w mnóstwie wersji
- Focaccia i bruschetta – idealna na przystawkę
Kuchnia włoska należy do najbardziej popularnych na świecie. Unikalna umiejętność łączenia pomidorów, mięs, ziół, serów z produktami mącznymi zaskarbiła sobie miłość wielu ludzi na całym świecie. Które dania włoskie należą do najbardziej znanych i w czym tkwi ich sekret?
Pizza – absolutny numer jeden włoskiej kuchni
Kto nie kocha pizzy? Przygotować ją można również w domowych warunkach, ale bardzo rzadko udaje się w ten sposób odtworzyć jej oryginalny smak. Warto jednak próbować – do ciasta należy używać silnej mąki 00 o wysokiej zawartości glutenu, a także doskonałej oliwy z oliwek extra virgin. Najlepszy sos uzyskamy miksując włoskie pomidory pelato z odrobiną oliwy i przyprawami – bazylią i oregano. Wierzch pizzy koniecznie należy posypać serem mozzarella z bawolego mleka. Oliwa włoska to sekret najlepszej pizzy, bez względu na to, jakie dodatki na niej lubisz. Gotując dania rodem z Italii musisz pamiętać, że choć są one banalnie proste i nie lubią nadmiaru przypraw czy składników, to muszą być wykonane z komponentów najwyższej jakości – idealnie konserwowanych, wędzonych czy tłoczonych, tak jak oliwa z oliwek extra virgin. To sekret udanych włoskich dań!
Spaghetti i inne pasty – włoskie dania w mnóstwie wersji
Klasyczne rzymskie spaghetti to coś idealnego dla miłośników włoskiego smaku i prostoty. Makaron spaghetti serwowany z maślanym sosem, pieprzem i startym serem pecorino to minimum oryginalnych włoskich składników, które pozwalają na rozkoszowanie się prawdziwym smakiem Włoch. Kuchnia włoska nie jest skomplikowana – to jedna z jej cech, dzięki którym cieszy się taką popularnością. Tortellini, czyli coś w rodzaju naszych uszek, nadziewane serami, warzywami czy włoską szynką, to kolejny przykład prostoty wykonania, która bardzo sprzyja delektowaniu się najwyższej jakości składnikami. Spaghetti i inne pasty można serwować oczywiście w wielu różnych odsłonach, dlatego te dania narodowe nigdy się nie nudzą!
Focaccia i bruschetta – idealna na przystawkę
Wysokiej jakości Oliwa Nostrolio Olio Extra Vergine Di Oliva 3L wykorzystywana jest głównie w gastronomii ze względu na jej dużą pojemność, czyli w restauracjach z daniami włoskimi. To produkt, którego nie może tam zabraknąć! Już rozpoczynając swoją wizytę we włoskiej knajpie zostaniesz uraczony bruschettą czyli białym pieczywem z pokrojonymi drobno pomidorami, lub focaccią – pieczywem wypiekanym z ciasta do pizzy, które spożywa się po prostu polewając doskonałej jakości oliwą. To wyrafinowanie i prostota w jednym – przystawki o zniewalającym smaku i najlepsza oliwa włoska świetnie zaostrzają apetyt, a przy tym pozwalają w spokoju zaczekać na danie główne, którym może być na przykład talerz pasty, pieczeń z cielęciny, frutti di mare czy inne. Te przystawki są również bardzo proste do przygotowania w domu. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Można je zaserwować na romantyczną kolację lub podczas letniego grillowania z przyjaciółmi w ogrodzie. Z pewnością zrobią spore wrażenie!