
05-07-2022
Do czego używać oliwę rafinowaną?
Spis treści:
Proces rafinacji oliwy jest dość kontrowersyjny z uwagi na to, że w jego trakcie produkt traci sporo wartości odżywczych. Czy jednak należy całkowicie go przekreślić i zrezygnować z jego stosowania w kuchni?
Co to jest rafinacja oliwy?
Oliwki to surowiec, z którego można pozyskać, przy pomocy tłoczenia metodą na zimno, wspaniałą extra virgin, taką jak organiczna oliwa z oliwek Ziro. Będzie ona miała wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, działających jako silne przeciwutleniacze, ale również kwasów tłuszczowych nienasyconych. Jednak na półce w sklepie można też spotkać dużo tańszą oliwę rafinowaną. Czym ona jest? To produkt poddany tłoczeniu w wysokiej temperaturze, często również z wykorzystaniem substancji chemicznych. Rafinacja ma na celu oczyszczenie oliwy z różnych związków, i tym samym wydłużenie jej przydatności do spożycia. Oliwę extra virgin należy przechowywać w bardzo ścisłych warunkach – w butelce z ciemnego szkła, w chłodnym i zacienionym miejscu, a po otwarciu zużyć najpóźniej w ciągu 2 miesięcy. Oliwa rafinowana może być przechowywana dłużej po otwarciu i nie zjełczeje, a do tego można ją trzymać w butelce z białego szkła, gdyż nie utleni się pod wpływem promieni słonecznych. Co istotne – rafinacja wpływa też na możliwości obróbki termicznej.
Jak używać oliwy rafinowanej?
Oliwa rafinowana będzie miała siłą rzeczy dużo mniej wartościowych substancji odżywczych niż extra virgin, ale wciąż uważana jest za bardzo zdrową opcję. Bywa umieszczana na szczycie listy olejów zdatnych do smażenia potraw. To właśnie proces rafinacji sprawia, że oliwa jest dużo bardziej odporna na działanie słońca, tlenu, ale również wysokich temperatur. Dzięki temu ma wyższą temperaturę dymienia – po użyciu jej w piekarniku, na grillu czy na patelni, nie trzeba obawiać się, że stanie się gorzka, niesmaczna, i że na skutek obróbki termicznej zaczną się w niej wytwarzać szkodliwe związki chemiczne. Choć rafinacja pozbawia oliwy wielu wartościowych substancji, to jest niezbędnym procesem, aby uczynić ją lepszym wyborem w przypadku smażenia. Warto uświadamiać o tym również osoby, które bardzo krytycznie wyrażają się o wszelkich rafinowanych olejach.
Jaką oliwę warto mieć w kuchni?
Zarówno oliwa extra virgin, jak i rafinowana, to dobry wybór w kuchni osób, które dbają o swoje zdrowie, a przy okazji chcą nadawać swoim potrawom wyjątkowego smaku. Smażenie mięs czy warzyw na oliwie rafinowanej w pewnym sensie je doprawia smakiem oliwek, a przy okazji nie obfituje w szkodliwe substancje, które wydzielałyby się podczas smażenia ich na oliwie zimnotłoczonej. Z kolei oliwa extra virgin to produkt, który wspaniale wzbogaca w wartości odżywcze i w smak wiele potraw serwowanych na zimno – sałatek, kanapek, zup. Bogactwo różnych produktów oliwnych na rynku jest tak duże, że zdecydowanie warto zapoznać się z zaletami i wadami jednego i drugiego produktu, by używać ich zgodnie z przeznaczeniem w sposób bezpieczny dla zdrowia i korzystny dla walorów smakowych.